Headhunting, de oplossing voor jouw werving & selectie vraag?

Headhunting, de oplossing voor jouw werving & selectie vraag?

Bij het woord “headhunting” hebben sommige mensen een negatieve associatie. Er wordt dan vaak gedacht aan opdringerige types, die zonder schaamte overal mensen proberen “weg te kapen”. Daarnaast heeft de zogenaamde headhunter een groot belang bij het behalen van targets en bonussen en zullen zij je CV dus gerust naar meerdere bedrijven doorsturen om hun kansen te spreiden.

Natuurlijk komt dit beeld ergens vandaan, zo zijn er praktijksituaties op te noemen, waardoor deze associatie is ontstaan. In dit artikel belichten wij een andere kant van headhunting. Zo gaan we in op de voordelen en bespreken we wanneer een samenwerking met headhunters succesvol kan zijn. Headhunters kunnen ondersteunen bij het recruitment proces, soms wordt er zelfs voor gekozen het gehele recruitment proces uit te besteden aan een externe organisatie.

Recruitment in het kort

Recruitment wordt ook wel werving en selectie genoemd. Binnen dit proces wordt er gezocht naar kandidaten die geschikt en gekwalificeerd zijn voor een openstaande vacature. De werving- en selectieprocedure bestaat meestal uit een proces met meerdere stappen:

  • Van het opstellen en uitzetten van de vacature op meerdere kanalen;
  • Het sourcen of selecteren van (op papier) de juiste kandidaten;
  • Het voeren van interviews;
  • En ten slotte de contractafhandeling.

Headhunter vs. Recruiter

Een headhunter is in de kern een recruiter. Het verschil met een recruiter is dat een headhunter zich met name focust op hogere of zwaardere functies óf kandidaten met een bepaalde skillset. Denk hierbij aan bijvoorbeeld management posities, of functies met een lastig te vinden expertise. Een headhunter is vaak ook een specialist met specifieke marktkennis.

Daarnaast is er nog een kenmerkend verschil tussen headhunting en recruitment.
Een headhunter focust zich niet enkel op kandidaten die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Hij of zij tracht ook professionals te overtuigen om de overstap naar een nieuwe baan te maken. Een headhunter staat voor actieve recruitment. Hij of zij benadert zelf de juiste kandidaten en zal minder snel een vacature uitzetten en wachten tot de reacties binnenstromen.

Een andere benaming die ook wel voor Headhunting wordt gebruikt, is Executive Search.

Past headhunting bij mijn werving & selectie vraag?

Om te bepalen of headhunting een passende oplossing kan zijn in jouw recruitmentproces, staan we stil bij een aantal vragen die je jezelf kunt stellen.

Zelf niet de tijd of de middelen hebben

Het kan voorkomen dat bedrijven niet de tijd of de middelen hebben om de werving en selectieprocedure op korte termijn op te starten en af te ronden. Er kan dan gekozen worden om het recruitmentproces door headhunters te laten uitvoeren. Waar dan wel goed over nagedacht moet worden, is de moeilijkheidsgraad van de vacature.

Is het een hogere management positie die van cruciaal belang is? Of zoek je naar een specifieke en schaarse expertise? Dan is de kans groot dat actieve recruitment benodigd is. Hieronder verstaan we het benaderen van potentiële kandidaten, bijvoorbeeld met behulp van Linkedin, bellen, beurzen enzovoort. Niet enkel het uitzetten van een vacature zal volstaan om de juiste doelgroep aan te trekken. Het kan in dat geval een logische keus zijn om een headhunter in te schakelen.

Gaat het om een functie waarbij je verwacht dat het uitzetten van de vacature op meerdere kanalen ook een passende selectie aan kandidaten op zal leveren, maar ontbreekt het de tijd om de CV’s te beoordelen, eerste kennismakingsgesprekken in te plannen, enzovoort? Dan is het wellicht handig om dit proces uit te besteden aan een bureau, maar het inschakelen van een headhunter is dan gezien het kostenplaatje misschien niet de beste keus.

Een lastig benaderbare doelgroep

Misschien weet je in welke branche, of binnen welke organisatie(s) jouw ideale kandidaat werkzaam is. Het is natuurlijk fijn dat je duidelijk in kaart hebt gebracht welke expertise of type persoon je zoekt en dat je al weet waar je die kunt vinden. Maar hoe zorg je ervoor dat die kandidaten met jouw vacature in aanraking komen en hoe geraak je met ze in gesprek?
In dit geval kan het samenwerken met een headhunter een goede optie zijn. Hij of zij is gespecialiseerd in het benaderen en enthousiasmeren van professionals die goed op hun plek zitten.

Ook is het niet wenselijk om dit soort gevoelige procedures en acties door de interne HR of recruitment afdeling te laten uitzetten. In de meeste gevallen kiezen organisaties er dan ook voor dit soort procedures uit te besteden aan een headhunter.

Een gevoelige interne situatie

Soms is er binnen je organisatie een bepaalde verschuiving nodig. Het is bijvoorbeeld door groeiambities nodig om een bepaalde functie in te vullen met een kandidaat die beter voldoet aan de stappen die de organisatie wil gaan zetten.
Een vacature uitzetten is dan niet altijd de meest tactische keuze omdat discretie gewenst is. Een headhunter zal zelf actief zoeken naar de juiste kandidaten. In de meeste gevallen werkt een headhunter discreet en wordt bepaalde informatie pas verstrekt wanneer hij of zij de kandidaat echt spreekt.

Belangrijke afwegingen bij het maken van je keuze

De kosten: Samenwerken met een headhunter is een keuze die een prijskaartje met zich meebrengt. Meestal wordt er een percentage fee berekend. Dat zal een bepaald percentage (meestal tussen de 20 en 30%) zijn van het jaarsalaris dat de kandidaat gaat verdienen.

Expertise:
Kies voor het juiste bureau. Er zijn headhunters die zich specialiseren op het invullen van commerciële en sales functies, bureaus die zich richten op IT recruitment, of bureaus die zich richten op enkel zware management posities.
Het is dus goed om je van te voren te oriënteren op de expertise van een bepaald bureau. Meestal staat dit ook garant voor een netwerk en goede contacten op dat gebied.

De klik: Ga in gesprek, kijk met welk bureau of welke headhunter je op één lijn zit. Natuurlijk werken zij in het verlengde van jouw organisatie en zijn zij dus als het ware een visitekaartje richting potentiële nieuwe collega’s. Het is belangrijk dat de manier waarop zij communiceren met de markt en kandidaten aansluit op de wijze waar jij als organisatie voor staat.

Vind een headhunter

Anderen bekeken ook

Surprise party ter ere van 30 jaar, voor oprichter Koen!

30 jaar geleden startte Koen Lockefeer met EclectiC International Consulting. Vol ambitie, passie en met vertrouwen in de toekomst.Met kantoren in the USA,

Lees meer ➔

De perfecte match voor IT-vacatures

Van het online bestellen van een postzegel tot het afleveren van een pakketje, voor verschillende IT-trajecten ondersteunt EclectiC on met

Lees meer ➔

EclectiC: 30 jaar wereldwijd vanuit Breda

Dit jaar bestaan wij 30 jaar! Het is precies 30 jaar geleden dat Koen Lockefeer EclectiC International Consulting heeft opgericht.

Lees meer ➔